مواد خوراکی

خواص کنجد

کنجد

دانه های کنجد ممکن است که کوچک باشند اما خواص زیادی برای سلامتی دارند. بسیار مقاوم است و میتواند در انواع شرایط آب و هوایی رشد کند. این دانه ها بسیار کوچک هستند، حدود 2 میلیمتر عرض و 3 تا 4 میلی‌متر طول دارند. در اصل آنها بومی هند و قسمتی از آفریقا بوده اند، اکنون بسیاری از کشور های دیگر نیز آنها را به خوبی کشت می کنند.

اگر چه این دانه ها روغنی است، اما محتوای چربی آنها تا حد زیادی سالم است. به همین دلیل به عنوان یکی از روغن های سالم برای پخت و پز در سراسر جهان استفاده می شود. دانه های کنجد را می توان بدون پوست یا با پوست تهیه کرد.

کنجد با پوست و کنجد پوست کنده
کنجد با پوست و کنجد پوست کنده

ارزش تهیه دانه های کنجد

دانه های کنجد بسیار مغذی هستند، تنها 100 گرم از این دانه ها می توانند 573 کیلو کالری انرژی داشته باشند. همچنین حاوی تقریبا 50 گرم چربی است که حدود 85 درصد چربی های سالم هستند. این دانه ها همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین B6، تیامین، نیاسین، کلسیم، مس، منیزیم، آهن و فسفر هستند.

ارزش غذایی کنجد

اول از همه کنجد حاوی سسامولین و سسامیناند، دو فنول مهم و مفید بر سلامت انسان است. این دو فنول به درمان بسیاری از بیماری ها کمک می کند، به عنوان مثال سطح کلسترول و فشار خون را کاهش می دهد. مطالعات حیوانی نشان می دهند که جذب ویتامین E را افزایش می دهد و کبد را از آسیب های رادیکال محافظت می کند.

فواید و خواص مصرف کنجد

دانه های کنجد یک منبع فوق‌ العاده از مس هستند. مس به عنوان یک ماده معدنی مهم به افرادی که دچار آرتریت روماتوئید هستند کمک می کند. همچنین یک ضد التهاب و آنتی اکسیدان قوی است که علائم درد و تورم ناشی از بیماری ها را کاهش می دهد. 100 گرم از دانه های کنجد تازه، حدود 435 درصد از مصرف روزانه مس را تامین می کند.

دانه های کنجد مقدار زیادی از مواد معدنی را نیز دارد.

  • آهن (182 درصد) که در درمان کم خونی توصیه می شود.
  • کلسیم (98 درصد) که باعث تقویت استخوان ها می شود.
  • منیزیم (88 درصد) که نه تنها از فعالیت ماهیچه های قلب حمایت می کند بلکه جذب کلسیم را افزایش می دهد.
  • روی (70 درصد) که سیستم ایمنی را تحریک می کند و به کاهش عفونت کمک می کند.
کنجد

خواص کنجد

سایر مواد مغذی مهم در دانه های کنجد عبارتند از:

  • تیامین (ویتامین B1)
  • پیریدوکسین (ویتامین B6)
  • نیاسین (ویتامین B3)
  • فولات (ویتامین B9)

دانه های کنجد یک منبع خوب از فیتواسترول ها

ساختار شیمیایی فیتواسترول ها شبیه کلسترول است. همانطور که می تواند کلسترول را کاهش دهد از مشکلات مرتبط با قلب و عروق مانند فشار خون بالا و آترواسکلروز جلوگیری می کند. سیستم ایمنی را بهبود می بخشد و برخی از سرطان ها را از بین می برد. به همین دلیل گنجاندن میوه ها، سبزیجات، آجیل، دانه ها و به خصوص دانه های کنجد در رژیم غذایی حیاتی است.

دانه های کنجد سرشار از فیبر هستند

رژیم غذایی حاوی فیبر به کاهش سطح کلسترول کمک می کند تا مانع جذب چربی ها توسط روده شود.

مزایای سلامتی استفاده از کنجد

رژیم گیاهی با پروتئین بالا

کنجد، منبع خوبی از پروتئین رژیمی است و اسیدهای آمینه با کیفیت، 20% این دانه را تشکیل می دهند. دانه های کنجد را روی سالادها، سبزیجات و نودل های خود بپاشید.

کنجد از دیابت جلوگیری می کند

کنجد، دارای منیزیم و دیگر مواد مغذی است که با دیابت مبارزه می کنند. استفاده از روغن کنجد به عنوان تنها روغن خوراکی، در کاهش فشارخون و گلوکز پلاسما در افراد دیابتی حساس، مؤثر است.

کنجد برای کاهش فشار خون

امروزه افزایش فشار خون مشکل سلامتی، میان زنان و مردان در گروه های سنی مختلف بسیار شایع است. روغن کنجد می تواند پرفشاری خون را کاهش دهد. منیزیم موجود در این روغن به کاهش فشار خون کمک می کند. طیف گسترده مواد معدنی و ویتامین های موجود در این روغن، می تواند به تقویت سیستم ایمنی تان کمک کند. آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی کنجد، در مبارزه با عناصر سرطان زا، به بدن کمک می کنند. فیتات موجود در کنجد، به داشتن خواص ضد سرطانی معروف است.

کنجد
کنجد

کنجد و کلسترول پایین‌

این دانه، دارای دو ماده به نام های سسامین و سسامولین است که به گروهی از فیبرها به نام لیگنان ها تعلق دارند. لیگنان ها اثر کاهنده کلسترول دارند زیرا سرشار از فیبر رژیمی هستند. کنجد سیاه، حاوی ترکیبات گیاهی به نام فیتو استرول است که ساختاری شبیه به ساختار کلسترول دارد. مصرف این دانه، نه تنها سطح کلسترول خون را پایین می آورد، بلکه خطر پیشرفت برخی از سرطان ها را نیز کاهش می دهد. دانه کنجد، بالاترین میزان فیتواسترول را در میان دانه ها و مغزها دارد.

  • کنجد مناسب برای پوست سر

مقدار بالای روی، به تولید کلاژن کمک میکند. استفاده منظم از روغن کنجد می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد.

  • تقویت سلامت قلب با کنجد

روغن کنجد می تواند با جلوگیری از ضایعات آترواسکلروز، با ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد التهابی، سلامت قلب را تقویت کند.

کنجد
کنجد
  • کنجد برای پیشگیری از سرطان

دانه های کنجد حاوی ترکیبات ضد سرطان مانند اسید فیتیک، منیزیم و فیتواسترول هستند.

  • کمک کنجد به کاهش اضطراب

حاوی مواد معدنی ضد استرس مانند منیزیم و کلسیم هستند .

  • کنجد برای درمان کم خونی

دانه های کنجد سیاه به طور خاص غنی از آهن هستند. برای کسانی که کم خونی و ضعف دارند، بسیار توصیه می شود.

  • محافظت از آسیب رادیو اکتیو به DNA

سسامول موجود در دانه ها و روغن کنجد در برابر آسیب های رادیواکتیو، از DNA محافظت می کند.

  • کنجد برای درمان آرتریت

محتوای مس موجود در دانه های کنجد، مانع از آرتریت می شود و استخوان ها، مفاصل و رگ های خونی را تقویت می کند.

  • کنجد برای تقویت سلامت استخوان ها

یک مشت از دانه های کنجد بیشتر از یک لیوان شیر کلسیم دارد. همچنین مقدار بالای روی نیز باعث افزایش تراکم و سلامت استخوان ها می شود. دانه های کنجد حاوی مقدار قابل توجهی مواد معدنی ضروری مانند فسفر، روی و کلسیم هستند. مصرف متوسط دانه کنجد به صورت منظم می تواند باعث جلوگیری از ایجاد کمبود های بدن در سلامتی استخوان ها شود. همچنین برای کسانی که از بیماری های استخوانی رنج می برند، توصیه می شود. دانه های کنجد می توانند از بروز پوکی استخوان نیز جلوگیری کنند.

کنجد
ظرف کنجد
  • کنجد برای کمک به سلامت نوزادان

ماساژ روغن کنجد، رشد و خواب نوزادان را بهبود می بخشد. جوش های روی پوست کودک مخصوصا در قسمتی که پوشک وجود دارد.می توانید با مالش روغن کنجد بهتر و حتی محافظت شود و خشکی پوست را از بین می برد.

کنجد خوب و مفید برای سلامت چشم

در طب سنتی چینی، ارتباطی بین کبد و چشم ها وجود دارد. کبد، خون را به چشم ها می فرستد تا از عملکرد آن پشتیبانی کند.دانه های کنجد سیاه برای این عملکرد، بهترین گزینه هستند.

کنجد خوب و مناسب برای سلامت دهان و دندان

برای کاهش پلاک دندان، سفید کردن دندان ها و افزایش سلامت کلی دهان و دندان استفاده می شود.

  • خوب و مناسب برای سلامت تنفسی

منیزیم موجود در دانه های کنجد کمک می کند تا از اختلالات تنفسی، اسپاسم هوا و آسم جلوگیری شود.

  • کنجد مناسب برای مو

روغن دانه کنجد پر از مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت پوست سر و مو است. غنی از اسیدهای چرب امگا است و به تغذیه ریشه های مو کمک می کند. همچنین پوست سر را مرطوب نگه می دارد، گردش خون را افزایش می دهد، در نتیجه رشد فولیکول های مو را بهبود می بخشد. 2 قاشق چای خوری روغن کنجد را با 2 الی 3 قطره روغن اسانس رزماری و یک قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا ترکیب کنید. سپس این ترکیب را به پوست سرتان بمالید و به آرامی ماساژ دهید. این کار را 2 تا 3 بار در هفته تکرار کنید. مطمئن شوید که موهایتان را با شامپو و نرم‌کننده عاری از مواد شیمیایی می شویید.

  • کنجد برای بهبود هضم

دانه های کنجد توانایی کاهش یبوست و سایر مشکلات گوارشی را دارند. دانه های کنجد حاوی فیبر قابل توجهی هستند. فیبر برای هضم سالم بسیار مهم است، زیرا سبب دفع مواد زائد می شود و سپس به راحتی از طریق روده بزرگ حرکت می کند. به این ترتیب فیبر مانع انسداد روده می شود. همچنین کولون یا روده بزرگ را سالم نگه می دارد و احتمال ایجاد مسائل جدی دستگاه گوارش و سرطان را کاهش می دهد.

  • کنجد برای کاهش التهاب

دانه های کنجد همچنین به کاهش التهاب در مفاصل، استخوان ها و عضلات کمک می کند.

  • کنجد مناسب برای پوست

از آنجایی که دانه های کنجد غنی از خواص ضد التهابی است برای بهبود قرمزی و سایر مسائل پوستی حیاتی و ضروری است. دانه های کنجد دارای آنتی اکسیدان ها و SPF طبیعی هستند که از اشعه UV خورشید و رادیکال های آزاد محافظت می کنند.

  • تقویت گردش خون با کنجد

دانه های قدرتمند کنجد، گردش خون را بهبود می بخشند. بدن را سم زدایی می کنند و افسردگی و استرس مزمن را از بین می برد.

  • کنجد برای تقویت عملکرد متابولیک

متابولیک، یک کلید حیاتی برای سلامت کلی بدن است. سطح بالایی از انرژی را به بدن می دهد و عملکرد ها را بهبود می بخشد و باعث رشد سلولی می شود.

عوارض های جانبی و آلرژی ناشی از مصرف بیش از حد کنجد

مانند سایر خوراکی های دیگر، دانه های کنجد نیز باید در حد معمول مصرف شوند. مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث ایجاد برخی مشکلات شود که شامل:

  • مشکلات روده و کولون
  • آلرژی
  • افزایش سطح قند خون
  • عفونت پوستی
  • سقط جنین
  • ریزش مو
  • سرطان سینه
  • وزن ناسالم بدن
خواص کنجد
کنجد

خرید فرآورده های کنجد

در اینجا می توانید برخی فرآورده های کنجد را خریداری نمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *