خوردن صبحانه های مقوی و کامل و سالم بلافاصله بعد از بیدار شدن کمک می کند که قند خون بدن تنظیم شود به همین دلیل صبحانه یکی از مهمترین وعدههای غذایی در روز است که انرژی شما را تامین میکند و برای سلامتی مفید است.
متاسفانه خیلی از اوقات این وعده مهم غذایی فراموش می شود یا جدی گرفته نمی شود چرا که انسان برای رفتن به سرکار یا مدرسه عجله دارد و طبیعتا وقت آماده کردن یک صبحانه مفصل و زمانبر مثل صبحانه انگلیسی یا املت فرانسوی را برای خودشان ندارند.
صبحانه سالم
اما لزوما تمام صبحانههای سالم و مقوی وقتگیر نیستند و شما میتوانید بعضی از سادهترین و سالمترین خوراکیها را در کمتر از یک دقیقه برای خود آماده کرده و نوش جان کنید.
یک صبحانه سالم تضمین کننده انرژی شما برای ادامه روزتان است پس بهتر است برای آن برنامه داشته باشید و تغذیه مناسبی را انتخاب کنید.
برای درست کردن انواع صبحانه کامل و مقوی باید سعی کنید از غلات و کربوهیدرات در کنار انواع غذاهای حاوی کلسیم و میوههای تازه و سرشار از ویتامین استفاده کنید.
توجه داشته باشید که مصرف پروتئینهای گوشتی برای وعده صبحانه چندان ضروری نیست، اما تخم مرغ یکی از بهترین انواع پروتئین است که به عنوان یک صبحانه سالم ساده و خوشمزه شناخته میشود.
خوردن کربوهیدراتها و غلات به عنوان یک صبحانه جذاب و خوشمزه به شما کمک میکند تا در طول روز پرانرژی باشید و کمتر احساس گرسنگی کنید.
مصرف لبنیات حاوی کلسیم و ویتامین B12 موجب میشود تا تمرکز بیشتری در طول روز داشته باشید و از همین رو شیر همیشه به عنوان یک صبحانه مقوی و ساده برای کودکان معرفی میشود.
سعی کنید در وعده صبحانه از چربیهای سالم و غیراشباع استفاده کنید.
برای دریافت چربیهای مفید در وعده صبحانه میتوانید از دانه کتان و گردو استفاده کنید.
در ادامه تعدادی از بهترین و مقوی ترین صبحانه هارا نام برده ایم:
- اوتمیل
- املت سبزیجات
- کورن فلکس و غلات با شیر
- نان و عسل و گردو
- تخم مرغ آبپز
- عدسی
- نان و پنیر با سبزیجات
- خاگینه
- کره بادام زمینی
- فرنی
- ساندویج پنیر و تخم مرغ
بهترین صبحانه در طب سنتی
کیفیت غذایی وعده صبحانه بسیار مهم است.
در طب سنتی صبحانه باید صبح زود (پنج و نیم تا ساعت ۸ صبح) میل شود و بعد از آن هم نباید دوباره به خواب رفت، یعنی باید کار و فعالیت روزانه شروع شود. در طب سنتی صبحانه و شا بسیار حائز اهمیت هستند و وعده ناهار اهمیت زیادی ندارد.
از نظر پزشکی هورمون های کاتابولیزان که موجب آب شدن چربی های بدن و ریختن آنها در خون می شود، صبح و غروب بیشترین میزان ترشح را دارند.
غذاهای با مزاج گرم در ساعات اولیه صبح ، انرژی بالای لازم را برای یک روز پر نشاط تامین می نماید.
البته این موضوع که در مصرف چربی و شیرینی باید احتیاط کرد در وعده صبحانه را می توان تا حدودی نادیده گرفت.
مصرف کره و خامه و عسل که از زمان های قدیم در سفره صبحانه بوده است بسیار مفید می باشد.
البته خوردن میزان کمی هم گوشت دارای فایده است، اما مصرف میوه ها و سبزیجات در ساعات ابتدایی صبح ممنوع است.
در طب سنتی دو نوع نوشیدنی گرم وجود دارد؛ گرم بالفعل و گرم بالقوه.
نوشیدنی بالفعل به صورت فیزیکی موجب انتقال گرما می شود مانند چای و شیر گرم که گرمایشان قابل احساس است.
نوشیدنی های بالقوه ، دارای مزاج گرم هستند و می توانند ویژگی های بالفعل بودن (گرم و داغ بودن ) را نیز به همراه داشته باشند مانند چای زنجبیل و چای دارچین.
بهترین زمان برای نوشیدن قهوه، صبح است زیرا موجب حفظ قوای بدن می شود.
اما نباید قهوه را با شیر میل کرد زیرا عوارضی مانند ایجاد لک های پوستی را به وجود می آورد.
انواع صبحانه های مقوی از نظر طب سنتی
۱. خامه یا سرشیر گاوی محلی، دو تا سه قاشق غذا خوری + شیره انگور یا خرما یا عسل، یک قاشق غذا خوری
۲. حلوا ارده + روغن حیوانی + شیره انگور
۳. املت با روغن حیوانی و فلفل سیاه و زرد چوبه
۴. حلیم بوقلمون یا گوسفند
۵. حلوا ارده + کره محلی گاو
۶. ارده، دو تا سه قاشق غذا خوری + روغن زرد یا کره محلی گاو، یک قاشق غذا خوری + شیره انگور یا خرما یا عسل، یک قاشق غذا خوری
۷. خاگینه
۸. نیمرو با تخم مرغ محلی + روغن حیوانی
۹. عدسی با گلپر
۱۰. کله پاچه
۱۱. آش شیرازی و آش یزدی
۱۲. تخم مرغ آب پز، یک عدد همراه با یک قاشق غذا خوری کره محلی گاو یا روغن زرد