برای حفظ و تقویت سلامت مغز خود توصیه می کنیم غذا های مضر برای سلامت مغز را نخورید؛ چون مغز مهمترین عضو بدن است.
مغز تمام فعالیت های بدن از جمله ضربان قلب، تنفس، عملکرد ریه ها و دستگاه گوارش را کنترل می کند.
برای دیدن ادامه مطالب با پورسام همراه باشید.
برخی از غذاها اثرات منفی زیادی بر روی مغز دارند.
مصرف این غذاها بر حافظه و خلق و خوی شما تأثیر می گذارند و خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهند.
دمانس یا زوال عقل جزء بیماری های نورودژنراتیو و پیشرونده است که باعث اختلال در عملکرد نورون های عصبی مغز می شود.
در ادامه به برخی از غذا ها و نوشیدنی های مضر برای سلامتی میپردازیم.
نوشیدنی های شیرینیکی
مصرف بی رویه نوشیدنی های قندی شامل انواع نوشیدنی ها از جمله نوشابه ها، نوشیدنی های انرژی زا و انواع مختلف آب میوه های طبیعی و صنعتی است.
مصرف زیاد نوشیدنی های شیرین نه تنها باعث ابتلا به چاقی و افزایش وزن می شود بلکه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی را نیز افزایش می دهد.
همچنین مصرف نوشیدنی های شیرین برای سلامت مغز بسیار مضر است.
افرادی که به طور بی رویه نوشیدنی های شیرین مصرف می کنند در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند.
یکی از اجزای اصلی بسیاری از نوشیدنی های شیرین، شربت ذرت با فروکتوز بالا (HFCS) است که از 55 درصد فروکتوز و 45 درصد گلوکز تشکیل می شود.
این شیرین کننده ها به صورت طبیعی در بسیاری از میوه ها وجود دارند.
مصرف زیاد فروکتوز
مصرف زیاد فروکتوز منجر به بروز مشکلاتی از جمله چاقی، افزایش فشار خون، افزایش چربی خون، دیابت و اختلال در عملکرد شریانی می شود.
این جنبه های سندرم متابولیک در دراز مدت با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل همراه است.
مصرف زیاد فروکتوز می تواند منجر به مقاومت به انسولین در مغز شود.
همچنین مصرف زیاد این شیرین کننده ها عملکرد مغز، حافظه و یادگیری را کاهش می دهد.
رژیم غذایی سرشار از قند باعث وارد شدن گلوکز مازاد به خون و در نتیجه افزایش التهاب مغز و اختلال در حافظه می شود.
افرادی که در رژیم غذایی خود مقادیر زیاد فروکتوز مصرف می کنند، دارای اضافه وزن بیشتری هستند.
همچنین خطر ابتلا به اختلالات متابولیک و کاهش حافظه در این افراد بیشتر است.
کربوهیدرات های تصفیه شده
کربوهیدرات تصفیه شده ( ساده یا فرآوری) شامل قندها و غلات فرآوری شده مانند آرد سفید است.
این نوع کربوهیدرات ها عموماً دارای شاخص گلیسمی (GI) بالایی هستند.
به این معنی که بدن شما آنها را به سرعت هضم می کند و باعث افزایش سطح قند خون و انسولین می شود.
اثرات منفی مصرف کربوهیدرات ها
بررسی ها نشان می دهد که مصرف یک وعده غذا با بار گلیسمی بالا می تواند باعث مختل شدن حافظه هم در کودکان و هم در بزرگسالان شود.
افرادی که بیش از ۵۸ درصد از کالری روزانه خود را به شکل کربوهیدرات مصرف می کنند دو برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی خفیف و زوال عقل قرار دارند.
اثرات منفی مصرف کربوهیدرات ها بر سلامت مغز بسیار زیاد است.
به عنوان مثال کودکانی که رژیمهای سرشار از کربوهیدراتهای تصفیهشده دارند، نسبت به دیگر همسالان خود دارای هوش غیر کلامی بسیار کمتری هستند.
غذاهای سرشار از چربی ترانس
چربیهای ترانس نوعی چربی غیراشباع هستند که تأثیرات مضر فراوانی بر سلامت مغز دارند.
مصرف چربی های ترانس که به طور طبیعی در محصولات حیوانی مانند گوشت و لبنیات وجود دارد، چندان نگران کننده نیست.
اما با این حال مصرف چربیهای ترانس صنعتی که با نام روغنهای گیاهی هیدروژنه شناخته می شوند، برای سلامت مغز مشکل ساز هستند.
عوارض مصرف چربی های ترانس
چربیهای ترانس در مواد غذایی مختلفی مانند مارگارین، کیکهای آماده و کلوچهها به مقدار زیاد یافت می شود.
بررسی ها نشان می دهد در افرادی که مقادیر زیادی از چربیهای ترانس مصرف میکنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال شناختی قرار دارند.
همچنین مصرف چربی های ترانس دارای مضرات زیادی برای سلامت قلب است.
کسانی که چربی اشباع بیشتری نسبت به چربی غیراشباع مصرف میکنند، دارای حافظه ضعیفی هستند. با این حال چربی ها انواع مختلفی دارند.
مواد غذایی مانند ماهی، دانه چیا، دانه کتان و گردو، دارای مقدار زیادی چربی های امگا ۳ هستند.
غذاهای فرآوری شده
این نوع غذاها شده دارای قند، چربی و نمک زیادی هستند.
در تهیه غذاهای فرآوری شده از مواد افزودنی زیادی استفاده می شود.
مواد افزودنی مدت زمان ماندگاری این غذاها را افزایش می دهند.
مواد غذایی مانند چیپس، شیرینی، نودل فوری، ذرت بو داده د مایکروویو، کنسروها و سس های آماده جزء غذاهای فراوری شده هستند.
مصرف این نوع غذاها باعث افزایش وزن می شود.
عوارض مصرف غذاهای فرآوری شده
رژیم غذایی سرشار از مواد غیرمفید منجر به کاهش سطح متابولیسم قند در مغز و در نتیجه کاهش بافت مغز می شود.
به نظر می رسد که این علائم نشان دهنده شروع بیماری آلزایمر است.
همچنین این رژیم غذایی ناسالم با التهاب و کاهش سریعتر استدلال در طی ۱۰ سال همراه است.